• петок, 14 јуни 2024

ОЕЦД: Богатите земји ја постигнаа финансиската цел од 100 милијарди долари за климата со две години доцнење

ОЕЦД: Богатите земји ја постигнаа финансиската цел од 100 милијарди долари за климата со две години доцнење

Париз, 29 мај 2024 (МИА) - Богатите земји ја исполнија целта да обезбедат годишна помош од 100 милијарди долари за климата на посиромашните земји за првпат во 2022 година, иако тоа е период од две години подоцна од ветеното, објави ОЕЦД.

Развиените земји обезбедија 115,9 милијарди долари „со што ја постигнаа својата колективна годишна цел за прв пат да мобилизираат 100 милијарди долари за климатска акција во земјите во развој, соопшти ОЕЦД. мс/

фото: МИА архива

Остани поврзан