• e premte, 12 korrik 2024

Osmani: Pjesë e fabrikës së së lajmeve të rreme në në VMRO-DPMNE është se ekziston një dokument nga KE-ja i nënshkruar nga 25 anëtarë për validitet të dokumenteve të vjetra

Osmani: Pjesë e fabrikës së së lajmeve të rreme në në VMRO-DPMNE është se ekziston një dokument nga KE-ja i nënshkruar nga 25 anëtarë për validitet të dokumenteve të vjetra

Shkup, 9 prill 2024 (MIA) - Ministri i Punëve të Jashtme dhe kandidat për president të Frontit Evropian, Bujar Osmani, sot i ka mohuar dhe i ka cilësuar si lajme të rreme akuzat nga opozita se kinse ka fshehur një dokument të rëndësishëm të nënshkruar nga KE-ja nga 25 anëtarë të tyre përveç Greqisë dhe Francës që do të na lëshojnë me dokumentet e vjetra deri në shtator.

"Nuk është e vërtetë. Kjo është pjesë e asaj fabrike të lajmeve të rreme që e kanë zbuluar në VMRO-DPMNE. Ju e dini që kanë krijuar një fabrikë propagande dhe lajmesh të rreme dhe kjo është pjesë e asaj fabrike, e cila mendoj se do të ekspozohet gjithnjë e më shumë në ditët në vijim. Përsa i përket pasaportave, vendet evropiane nuk janë problem për momentin. Problemi është se MPB-ja ka ndryshuar ligjin dhe ka shpallur pasaportat tona të pavlefshme dhe qytetarët nuk mund të dalin nga kufiri ynë. Kështu që ne nuk kemi arritur fare deri te problemin me kufirin e vendeve të BE-së. Qytetarët me pasaportat tona nuk mund të dalin nga kufiri ynë sepse janë shpallur të pavlefshëm me ligjet tona. Ndërsa për kthimin kemi bërë dhe kemi marrë të gjitha masat që askush të mos ketë pengesë të kthehet. Dhe nuk kam dëgjuar kurrë që një qytetar të mos kthehet në vend sepse nuk ka mundur të kalojë nëpër vendet anëtare të BE-së", thotë Osmani në pyetjen e një gazetari pas debatit të sotëm në Çarshinë e Vjetër të Shkupit në kuadër të fushatës së tij për president.

Sipas tij, MPB-ja duhet të thotë pse procesi i dhënies së pasaportave është ende i diskutueshëm dhe në të njëjtën kohë e përsëriti ofertën e tij për të ndihmuar në përshpejtimin e procesit të nxjerrjes së dokumenteve të reja me emrin e ri kushtetues.

"Kam ofruar në vend të bërjes politikë, në vend të parakalimit, në vend të fushatës elektorale, që ministri të ulet dhe të riorganizohet. Në rast nevoje jam ofruar personalisht me ministrinë time, do të shkojmë të gjithë në Ministrinë e Punëve Brendshme, do të bëjmë foto, do të plotësojmë formularët për t'i ndihmuar. Keni nevojë për organizim, keni nevojë për aftësi. Kjo punë kërkon kapacitet, jo politikë. Pa rrahur gjoksi se nuk do ta përdor emrin e ri të shtetit dhe të gjitha formularët për listat e deputetëve janë nënshkruar me Maqedoninë e Veriut. Kë po manipulojnë? Pse shajnë inteligjencën e qytetarëve? Ai folklor është i kaluar, i kapërcyer 30-40 vjet më parë. Ata kanë nënshkruar me Maqedoninë e Veriut dhe po bëjnë deklarata - ne nuk do ta përdorim emrin e ri", thotë Osmani.

Министерството за внатрешни работи уште еднаш ги информира граѓаните дека поради миграција во нов систем од утре, 23 јуни од 21 часот до недела, 27 јуни до 21 часот нема да биде во функција с

Ai shtoi se ajo që mund të ndryshohej në lidhje me dokumentet personale tashmë është ndryshuar në lidhje me patentë shoferët dhe letërnjoftimet, ndërsa për pasaportat, thotë ai, është një çështje që nënkupton shkelje të drejtpërdrejtë të Marrëveshjes së Prespës dhe Kushtetutës. Ai thotë se duhet një riorganizim për dhënien e pasaportave për qytetarët, për çka është i gatshëm të ndihmojë dhe të ndalojë fushatën.

"E ofroj veten edhe sot - do ta ndërpres fushatën nëse është e nevojshme dhe do të shkoj në MPB, do të bëj foto, do të plotësoj formularët me të gjithë njerëzit e mi që janë pjesë e këtij karvani. Kështu janë të parët - me disiplinë, me riorganizim, me ofrim të shërbimeve për qytetarët", thotë Osmani.

Deputeti nga radhët e VMRO-DPMNE-së, Antonio Milloshoski, ka publikuar në Fejsbuk një fotografi të letrës së datës 23 shkurt të këtij viti, nga MPB-ja italiane, ku thuhet se pas rekomandimit të Komisionit Evropian, 25 anëtarë të BE-së kanë marrë vendim që të lejohet qarkullimi i lirë me pasaporta të vlefshme me emrin Republika e Maqedonisë deri në fund të shtatorit të vitit 2024.

"MPB dhe Italia në shkresë thekson se vendimi është marrë për të mbrojtur të drejtën e lëvizjes së lirë dhe për periudhën pas fundit të shtatorit, policia kufitare do të marrë udhëzime shtesë se si të veprojë. Në të njëjtën periudhë, procedura e ministrit Osmani, i cili fshehu këtë informacion për vendimin e 25 anëtarëve të BE-së, i cili atëherë dhe sot është shumë i rëndësishëm për lëvizjen e lirë të qindra mijëra qytetarëve maqedonas që jetojnë në BE, ishte shumë i pasaktë. Në postimin në Fejsbuk, ndër të tjera", thekson Milloshoski. mb/

Foto: MIA

QËNDRONI TË LIDHUR