• e shtunë, 15 qershor 2024

Nënshkrim të aneksit të Marrëveshjes kolektive menjëherë pas formimit të qeverisë së re, kërkojnë punonjësit shëndetësor

Nënshkrim të aneksit të Marrëveshjes kolektive menjëherë pas formimit të qeverisë së re, kërkojnë punonjësit shëndetësor

Shkup, 8 prill 2024 (MIA) - Menjëherë pas formimit të qeverisë së re të nënshkruhet aneksi i Marrëveshjes kolektive, bënë thirrje sot punonjësit shëndetësor nga protesta para Ministrisë së Shëndetësisë.

Ata kërkuan nga partitë politike të cilët pretendojnë të vijnë në qeveri, të ulen me Sindikatën në tavolinën e përbashkët dhe gjithë atë që e premtojnë në programet parazgjedhore ta vendosin në letër dhe më pas ta realizojnë.

Nëse nuk plotësohet kërkesa për nënshkrimin e aneksit nga i cili nuk tërhiqen, punonjësit e shëndetësisë kanë paralajmëruar protesta më masive.

Përfaqësuesit e Sindikatës së Shëndetësisë të cilët u mblodhën sot në protestë para Ministrisë së Shëndetësisë do të priten në takim me ministrin e shëndetësisë Ilir Demiri.

"Në këtë moment qëllimi është të dërgojmë dy porosi. Masiviteti i protestës tregon seriozitetin e kësaj, pra se ajo që po dërgojmë si porosi është shumë domethënëse. Porosia e parë është të shprehim pakënaqësinë tonë për nënshkrimin e aneksit të Marrëveshjes kolektive për veprimtarinë shëndetësore që do të aplikohej me këtë pagë të marsit dhe e dyta, shumë më e fuqishme, janë për partitë politike që pretendojnë të fitojnë pushtetin - të kuptojnë që menjëherë pas formimit të qeverisë së re të fillojë nënshkrimi i këtij aneksi të Marrëveshjes kolektive. Dy porositë tona janë të shprehim pakënaqësinë tonë dhe të jemi në një situatë që të tregojmë se nuk do të tërhiqemi nga nënshkrimi i aneksit të Marrëveshjes kolektive", theksoi kryetari i Sindikatës së pavarur për shëndetësi, farmaci dhe mbrojtje sociale, Lubisha Karanfillovski.

6 февруари 2023

Sipas tij, punonjësit e shëndetësisë u kërkojnë partive politike që pretendojnë se do të fitojnë pushtetin, të gjejnë një mënyrë për t'u ulur në tryezën e bisedimeve me Sindikatat dhe ato që planifikojnë në programet e tyre parazgjedhore dhe ato që premtojnë në mitingje, ta vendosin në letër dhe ta zbatojnë të njëjtën. Këtë e ka bërë ministri Bekim Sali, është themeluar Komisioni i punës me mandat njëvjeçar.

"Për anekset që nuk janë nënshkruar kemi përpunuar edhe koeficientet dhe matematikën. Në ato anekse që i kemi dhënë qeverisë, që kaloi në qeveri dhe është dhënë konkluzion, tani kërkojmë që 15 për qind e atyre anekseve të modifikohen për shkak të pagës minimale që është rritur në mars. Gjithashtu, duhet të përmendim edhe problemet me Marrëveshjen kolektive, tre ministrat e fundit, megjithëse kemi insistuar, hartimi i marrëveshjes së re kolektive për shëndetësinë është bërë 90 për qind. Këtë e ka bërë ministri Bekim Sali, është themeluar Komisioni i punës me mandat njëvjeçar. Është pothuajse një punë e kryer dhe është në përputhje si në aspektin arsimor dhe profesional ashtu edhe me Ligjin për marrëdhënie pune dhe Ligjin për kujdesin shëndetësor. Pra, një apel për ministrin - të formohet sa më parë ai komision, të përfundojë hartimi i marrëveshjes kolektive, të vendoset në tavolinë dhe të firmoset", tha kryetari i Sindikatës së Qendrës klinike, Predrag Serafimovski.

Sindikata e qendrës klinike, shtoi ai, vazhdimisht ka apeluar dhe ka dhënë mbështetje për ministrin paraprak dhe atë para tij.

Ka, shtoi ai, dalje maksimale në të gjitha profilet.

Duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarëve, ai theksoi se e njëjta gjë përsëritet me çdo rritje populiste të pagës minimale.

Sipas Danica Stojkovës, infermiere në Klinikën e gjinekologjisë, më parë kishte katër infermiere për çdo mjek, ndërsa tani është anasjelltas. Theksi duhet vënë edhe në arsimimin, sepse në institucionet shëndetësore hyn personel joadekuat dhe jokompetent.

"Në valorizimin e infermierëve dhe personelit tjetër të punësuar në institucionet mjekësore duhet të punohet pak më shumë sepse pagat realisht nuk janë në nivel. Nëse dikujt nuk i mjaftojnë 4.000 euro për një muaj, sa janë 40.000 denarë për një familje të tërë për një muaj. Theksi duhet vënë edhe te edukimi. Në këto institucione shëndetësore hyn personeli mjekësor joadekuat, jokompetent, kalon në mënyrë të pavarur nëpër disa filtra apo një sërë gjërash të tjera ku edhe ata janë të punësuar me zgjidhje të përhershme dhe punën e tyre e kryejnë punonjës shumë më të vjetër se ata dhe kjo nuk çon askund. Këtu, përveç Ministrisë së Shëndetësisë dhe institucioneve të tjera, duhet pyetur edhe se si bëhet rekrutimi i personelit, nëse ai personel është i aftë të veprojë në ato institucione shëndetësore, sepse askush që ka ardhur si pacient nuk do të donte të pranohej nga njerëz joprofesionistë", thekson Stojkova.

Ndërkohë që protesta po vazhdonte, përfaqësuesit e Sindikatave u informuan se do të pranohen në takim me ministrin teknik të Shëndetësisë.

Në protestë ka qenë edhe kryetari i Sindikatës së Maqedonisë, Sllobodan Trendafilov.

Protesta ka qenë me moton “Shëndetësia në protestë për rrogë” dhe u mbështet nga LSM-ja, Konfederata dhe degët e sindikatave nga dy sindikatat dhe konfederatat.

Foto: MIA

 

QËNDRONI TË LIDHUR