• e mërkurë, 24 korrik 2024

Hospitalizohen gjashtë raste të reja me pertusis, gjithsej 746 të sëmurë në vend

Hospitalizohen gjashtë raste të reja me pertusis, gjithsej 746 të sëmurë në vend

Shkup, 14 qershor 2024 (MIA) - Nga data 7 deri më 13 qershor janë raportuar 47 raste të reja me pertusis (kolla e mirë), një rritje prej 23,7 për qind krahasuar me shtatëditorin e mëparshëm. Nga rastet e reja, gjashtë janë shtruar në spital, sipas të dhënave nga raporti i fundit i Institutit për Shëndet Publik (ISHP).

"Sa i përket shpërndarjes gjeografike, shumica e rasteve janë raportuar në epideminë në Shkup - 36 ose 76,6 për qind. Pesë raste janë raportuar edhe nga Tetova, tre nga Kumanova dhe nga një nga Prilepi, Ohri dhe Kriva Pallanka. Mosha e pacientëve varion nga një muaj deri në 63 vjeç. Sa i përket statusit të vaksinimit të të sëmurëve, 35 persona janë të pa vaksinuar, të pavaksinuar ose me status të panjohur vaksinimi, 11 janë plotësisht të vaksinuar, dhe një person është i vaksinuar sipas moshës", thuhet në raportin e ISHP-së.

Deri më 13 qershor, në Republikën e Maqedonisë së Veriut janë regjistruar gjithsej 746 raste të kollës së mirë, me një incidencë prej 40.6/100.000 banorë.

"Kjo paraqet një rritje të disafishtë të numrit të pacientëve krahasuar me pesëvjeçarin e kaluar – 2019 deri në vitin 2023, kur janë regjistruar gjithsej 10 raste. Shpërndarja sipas gjinisë tregon se 350 persona janë meshkuj dhe 396 femra", shtohet në raport.

Nga ISHP-ja theksojnë se janë dy epidemi të vazhdueshme, të raportuara në territorin e Shkupit dhe Kumanovës. Numri më i madh i pacientëve i përket grupmoshës deri në katër vjeç.

Nga 18 janari deri më 13 qershor janë dhënë gjithsej 54,212 doza vaksinë me komponentin e kollës së mirë. sa/

Foto: Arkivi i MIA-s, ISHP

QËNDRONI TË LIDHUR