• e shtunë, 20 korrik 2024

Zaev dhe Cipras me kolumnë të përbashkët: Pa qasje proaktive, BE-ja rrezikon shpërbërje të mëtutjeshme në Ballkanin Perëndimor

Zaev dhe Cipras me kolumnë të përbashkët: Pa qasje proaktive, BE-ja rrezikon shpërbërje të mëtutjeshme në Ballkanin Perëndimor

Shkup, 12 qershor 2024 (MIA) - Ish-kryeministrat Zoran Zaev dhe Aleksis Cipras në rubrikën e përbashkët për “Euroaktiv” i bëjnë thirrje Bashkimit Evropian dhe komunitetit ndërkombëtar që të bëjnë të qartë se respektimi i Marrëveshjes së Prespës është rruga e vetme e vendit deri në procesin e anëtarësimit në BE, mbështetjen para-aderuese dhe mobilizimin ekonomik.

Zaev dhe Cipras, gjatë kohës së të cilëve u arrit Marrëveshja e Prespës, në rubrikën e tyre të përbashkët raportojnë se “pas zgjedhjeve të fundit në Maqedoninë e Veriut, lidershipi i ri bëri deklarata provokuese, duke shkelur fjalën dhe frymën e Prespës”.

Shkelja e Prespës, shtojnë Zaev dhe Cipras, do ta destabilizojë më tej rajonin dhe do të çojë në një sfidë ekzistenciale jo vetëm për të ardhmen evropiane të vendit, por edhe për të ardhmen e tij në tërësi.

"Në të njëjtën kohë, nëse Traktati do të respektohet plotësisht, BE-ja duhet të jetë e përgatitur të lërë pas çdo "qasje si zakonisht" që e kemi parë në gjashtë vitet e fundit dhe të miratojë një qasje proaktive, graduale ndaj zgjerimit, me sugjerim të shumë përfaqësuesve dhe ekspertëve evropianë. Duhet të jetë e qartë për të gjitha vendet e rajonit se zgjidhja paqësore e mosmarrëveshjeve ka përfitime për popujt e Ballkanit dhe udhëheqjen e tyre. Se viktimat shpërblehen dhe nuk injorohen me cinizëm", shkruajnë Zaev dhe Cipras në kolumnën e përbashkët.

Porosisin se në një kohë kur ekstremi i djathtë po forcohet, liderët demokratikë, të moderuar dhe veçanërisht përparimtarë duhet të punojnë së bashku dhe të shtojnë përpjekjet për të kundërshtuar nacionalizmin. mb/

 

 

QËNDRONI TË LIDHUR