• e diel, 26 maj 2024

Në AUV janë dorëzuar 12 ankesa për dyshim për helmim me ushqim

Në AUV janë dorëzuar 12 ankesa për dyshim për helmim me ushqim

Shkup, 2 gusht 2023 (MIA) - Nga fillimi i këtij viti në Agjencinë e Ushqimit dhe Veterinarisë (AUV) janë dorëzuar 12 ankesa lidhur me dyshimet për helmim me ushqim. Siç informoi për MIA-n, drejtori i AUV-it, Nikolçe Babovski, pesë prej parashtresave janë në procedurë e sipër, ndërsa prej parashtresave që janë zbatuar, gjithsej shtatë, tre janë të pabazuara.

Sipas Babovskit, tre nga dyshimet e raportuara për helmim nga ushqimi si ankesa janë raportuar edhe përmes shërbimeve epidemiologjike të qendrave shëndetësore publike.

Siç informoi drejtoi, po vijon hetimi për dyshimin për helmim nga ushqimi në një pushimore për fëmijë, si dhe procedura për helmim të dyshuar në një restorant në ambientet e brendshme.

 

"Nga fillimi i vitit e deri më tani janë raportuar dhe hetuar pesë raste të dyshuara të helmimit nga ushqimi përmes shërbimit epidemiologjik të qendrave shëndetësore publike. Në bazë të kontrolleve inspektuese të kryera është konstatuar se në restorant ka pasur helmim nga ushqimi (bakteriet e izoluara të salmonelës në ushqim), për çka operatori është dënuar me gjobë. Për shkak të pranisë johigjienike dhe të përcaktuar të sipërfaqeve të kontaktit dhe objekteve dhe materialeve që bien në kontakt me ushqimin, ndaj kopshtit u vendosën masa ndëshkimore nga brenda, megjithëse shkaku i helmimit nga ushqimi nuk u vërtetua nga mjeku epidemiolog. Prania e baktereve stafilokokus në strishon nga duart e punonjësit dhe në mostrën e ushqimit është shkaktar i helmimit të konfirmuar nga ushqimi në një restorant të Shkupit. Ndaj operatorit është shqiptuar masë ndëshkimore – gjobë#, thotë Babovski në një intervistë për MIA-n.

Ai bën me dije gjithashtu se po hetohet për dyshimin për helmim nga ushqimi në një pushimore për fëmijë, ku kuzhina tashmë është e mbyllur me shirit, si dhe është dhënë vendim me ndalim të përkohshëm për kryerje të veprimtarisë së “prodhimit të ushqimit” dhe urdhër për heqje të mangësive të konstatuara me kontrollin.

"Po ashtu po vijon procedura për helmim të dyshuar në një restorant në brendësi të vendit. Kuzhina në restorantin ku përgatitej ushqimi ishte e mbyllur, por të gjitha strishat dhe mostrat e ushqimit të marra përputhen me Rregulloren për kriteret mikrobiologjike, për këtë arsye është hequr ndalimi", thekson Babovski. ls/

QËNDRONI TË LIDHUR