• e hënë, 22 korrik 2024

Gjykata EKOVAS ka vendosur që presidenti i rrëzuar nigerian Bazum duhet të kthehet në pushtet

Gjykata EKOVAS ka vendosur që presidenti i rrëzuar nigerian Bazum duhet të kthehet në pushtet

Naimei, 15 dhjetor 2023 (MIA) - Gjykata e Komunitetit Ekonomik të Shteteve të Afrikës Perëndimore (EKOVAS) tha sot se presidenti ushtarak i rrëzuar i Nigerit, Mohamed Bazum dhe familja e tij u arrestuan në mënyrë arbitrare dhe bëri thirrje për kthimin e sundimit demokratik në vend me kthimin e tij në detyrë.

Bazumi u rrëzua nga një grusht shteti ushtarak më 26 korrik të këtij viti. Që atëherë, ai dhe familja e tij kanë qenë pa ujë dhe energji elektrike, sipas bashkëpunëtorëve dhe të afërmve të tij partiak.

Grusht shteti u dënua ndërkombëtarisht, çoi në sanksione të EKOVAS-it ndaj vendit dhe nxiti thirrje të përhapura për lirimin e Bazumit dhe kthimin e sundimit demokratik në Niger.

Bazum dhe familja e tij dorëzuan rastin e tyre në gjykatën EKOVAS në shtator, informuan avokatët e tij. Gjykatësi Gberi-Be Uatara urdhëroi juntën të rivendoste rendin kushtetues duke rikthyer Presidentin e zgjedhur në mënyrë demokratike Bazum dhe bëri thirrje për lirimin e tij të menjëhershëm dhe pa kushte. Aktualisht nuk ka asnjë reagim nga junta.

Bazum, gruaja dhe djali i tij janë nën arrest shtëpiak në pallatin presidencial në Niamei, thanë avokatët e tij. Familja nuk lejohet të takohet me zyrtarë gjyqësorë apo të marrë informacion për ecurinë e çështjeve ndaj tyre.

Një nga avokatët e Bazum, Mohamed Sedu Dajan, tha se vendimi i gjykatës së Afrikës Perëndimore ishte një dënim ligjor "historik" i kryekomandantëve të vetë emëruar të luftës.

Фото: МИА архива

 

QËNDRONI TË LIDHUR