• e martë, 23 korrik 2024

Dita botërore e dhurimit të gjakut - Qytetarët e Maqedonisë janë humanë, dhurojnë gjak dhe shpëtojnë jetë

Dita botërore e dhurimit të gjakut - Qytetarët e Maqedonisë janë humanë, dhurojnë gjak dhe shpëtojnë jetë

Shkup, 14 qershor 2024 (MIA) - Në spitalet dhe institucionet shëndetësore në vend ka sasi të mjaftueshme të gjakut. Në Spitalin e qytetit “8 Shtatori”, sipas informacioneve të MIA-s, gjendja është e qëndrueshme, edhe pse për shkak të rritjes së numrit të ndërhyrjeve kirurgjikale, është rritur kërkesa për gjak dhe produkte të gjakut. Në mbarë botën, sot është Dita e dhurimit të gjakut. Qytetarët maqedonas dhurojnë gjak dhe janë humanë, e në aksionet e dhurimit të gjakut të viteve të fundit të Kryqit të Kuq ka mbledhur midis 55.000 dhe 60.000 njësi gjaku.

Një dhurues gjaku mund të jetë çdo person i moshës 18 deri në 65 vjeç, i cili është të paktën 50 kg dhe në përgjithësi ka shëndet të mirë. Dhurimi i gjakut është vullnetar dhe pa kompensim financiar.

Drejtori i Institutit të Shëndetit Publik Shaban Memeti tha për MIA-n se bota po bashkohet me rastin e 20 vjetorit të shënimit të dhurimit të lëngut të çmuar. Në vitin 2004, kjo ngjarje u festua për herë të parë.

Memeti përkujtoi se përveç shpëtimit të jetës, dhurimi i gjakut mund të ketë edhe përfitime shëndetësore për vetë dhuruesit. “Dhurimi i rregullt i gjakut mund të përmirësojë shëndetin e përgjithshëm dhe të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të caktuara”, theksoi Memeti.

Drejtoresha e Institutit të Mjekësisë së Transfuzionit, Sedulla Usaini, ua uroi ditën të gjithë dhuruesve të gjakut dhe uroi që ata të mund të dhurojnë gjithmonë gjak, sepse, theksoi ai, dhurimi i gjakut është privilegj i të shëndetshmëve.

"Instituti i mjekësisë së transfuzionit ka sasi të mjaftueshme të produkteve të gjakut nga të gjitha grupet e gjakut - eritrocitet, trombocitet dhe plazmës. Përveç planit të integruar vjetor të aksioneve të dhurimit të gjakut, i cili realizohet plotësisht në Instituti, dhurohet rregullisht çdo ditë në qendrat në Shtip, Tetovë dhe Manastir, si dhe të hënën dhe të enjten në shërbimet e qyteteve të tjera. Nëse rritet kërkesa për produkte të gjakut, në mënyrë plotësuese thirren dhuruesit të dhurojnë në ambientet tona", tha Useini për MIA-n.

Gjaku, thekson ai, është një ilaç i domosdoshëm, i nevojshëm çdo ditë për të shpëtuar pacientët në rrezik për jetën.

На 70 седница на Советот на Град Скопје денеска, една од главните точки за која ќе се расправа е одлуката  за давање донација на ЈЗУ Градска општа болница „8 Септември“ – Скопје. Со одлуката

Rezervat e gjakut në Spitalin e Përgjithshëm të Qytetit "8 Shtatori" në Shkup aktualisht janë të qëndrueshme për kujdesin e pacientëve në nevojë për zëvendësim me gjak dhe produkte të gjakut. Por, siç shpjegoi drejtori Hristijan Kostov, në këtë periudhë, për shkak të punës së shtuar në spitalin e departamenteve kirurgjikale, edhe konsumi i gjakut dhe produkteve të gjakut pritet të jetë më i lartë.

"Kemi bashkëpunim të mirë me Institutin e Mjekësisë së Transfuzionit, i cili, në përputhje me nevojat tona, na furnizon me gjak dhe produkte të gjakut. Në Departamentin e transfuziologjisë rregullisht organizojmë aksione të dhurimit të gjakut sipas planit për organizimin e aksioneve të dhurimit të gjakut", informoi Kostovi për MIA-n.

Sot në spital zhvillohet aksioni i dhurimit të gjakut me "Medikus" dhe disa kompani të tjera që kanë më shumë të punësuar.

Поради вонредната состојба во државата  и спроведување на мерки и препораки на Владата на Република Северна Македонија за справување со вирусот КОВИД-19, од страна на Црвениот крст на РСМ и И

As Klinika universitare për sëmundje kirurgjike "Shën Naumi i Ohrit" në Shkup, nuk ka pasur problem më të rëndësishëm me mungesën e njësive të gjakut. Drejtori Luben Arsenkov ia konfirmoi këtë informacion MIA-s.

"Nevoja për gjak ose produkte gjaku është e përditshme, normale. Në bazë mujore, rreth 200 deri në 300 njësi gjaku duhet të aplikojmë për pacientët tanë. Deri më tani, nuk kemi pasur ndonjë problem veçanërisht të rëndësishëm, ishte decid Arsenkovi.

Ai gjithashtu u bëri thirrje atyre që kishin dhuruar deri më tani, por edhe njerëzve të ardhshëm humanë, për t'u dalë në ndihmë nevojave.

Gligor Novaçevski, personi përgjegjës për dhurimin e gjakut në Kryqin e Kuq të Republikës së Maqedonisë së Veriut, njoftoi për MIA-n se ata kanë rreth 55.000 njësi gjaku në vit në planet e tyre. Në vitet e kaluara, ata kanë realizuar midis 55.000 dhe 60.000 njësi gjaku.

"Jemi duke e tejkaluar planin. Ka rezerva, ndonjëherë nevojiten trombocitet. Ato kërkohen në mënyrë të veçantë, sepse jetojnë për pesë ditë. Ne duhet të kërkojmë me dedikim për ato grupe gjaku për të cilat janë të nevojshme. Në përgjithësi nuk ka mungesë të njësive të gjakut, ndonjëherë ndodh, por nuk është e përditshme. Çfarë kërkohet nga ne, sa kapacitete janë në sistemin shëndetësor, sa operacione kryhen, prandaj bëhen ato plane dhe ne i plotësojmë nevojat", ishte kategorik Novaçevski.

Në seancë qeveritare më 16 janar, u miratua një Programi për organizimin dhe avancimin e dhurimit të gjakut në shtet. Sipas kumtesës, Programi do të realizohet në kuadër të mjeteve të siguruara nga Buxheti për vitin 2024 në shumën e përgjithshme prej 27.992.000,00 denarë. Dhuruesit e gjakut me një numër të caktuar dhurimesh gëzojnë përfitime kur përdorin shërbimet shëndetësore.

Foto: MIA

QËNDRONI TË LIDHUR