Дописници МКДОпштински вести

Зависници од дрога кои се на одвикнување во Конопиште чистеа отпад кон планината Кожуф

Зависници од дрога кои се на одвикнување во центарот Нарконон во Конопиште чистеа отпад кон планината Кожуф. Директорката на центарот Александра Димевска-Јокиќ денеска појасни за МИА дека на овој начин тие одбележале половина век од формирањето на првиот Нарконон во светот.

Кавадарци, 19 февруари 2020 (МИА) – Зависници од дрога кои се на одвикнување во центарот Нарконон во Конопиште чистеа отпад кон планината Кожуф. Директорката на центарот Александра Димевска-Јокиќ денеска појасни за МИА дека на овој начин тие одбележале половина век од формирањето на првиот Нарконон во светот.

– Сега во светот постојат околу 50 вакви центри. Секој на свој начин го одбележа значајниот датум. Нашиот Нарконон Балкан одлучи да даде придонес во општеството. Го исчистивме целиот отпад од селото Конопиште, како и регионалниот пат од Мушов гроб до месноста Катуниште, нагласи директорката, заблагодарувајќи се на тимот од 25 лица кои чистеа, но и на службата „Мој општинар” при општина Кавадарци,  која е задолжена собраниот отпад да биде однесен на соодветно место.

Нарконон Конопиште постои 16 години, а неодамна беше кажано дека е еден од најуспешните вакви центри во светот. Овде на одвикнување доаѓаат лица од земјава, но и од странство. свд/аа/

Back to top button
Close
Close