0_Македонија.ПорталMakedonija.SlajderВидео изјаваОпштество

Заев: Наш приоритет останува развојот и афирмацијата на македонскиот јазик

Македонскиот јазик денес е признат во целиот свет и неговата посебност е впишана во личната карта на нашата држава, во големото семејство на народи и на земји членки на ОН. Како рамноправен со сите светски јазици, се користи слободно секаде низ целиот свет, рече премиерот Зоран Заев денеска во Институтот  „Крсте Мисирков“ на отворањето на меѓународната научна конференција „Македонскиот јазик - извор на научни истражувања (дома и надвор)“ и порача дека со валвите конференции се испраќа силна порака за негување, заштита и унапредување, афирмација и поддршка на употребата на македонскиот јазик. 

Back to top button
Close
Close