0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталОпштество

Втора иницијатива за изнаоѓање решенија за проблемите на населението во Баир

Втора иницијатива на Националната коалиција за изнаоѓање решенија за проблемите на населението во населбата Баир во Битола денеска ќе организира Здружение на граѓани - Центар за еколошка демократија Флорозон.

Скопје, 11 септември 2020 (МИА) – Втора иницијатива на Националната коалиција за изнаоѓање решенија за проблемите на населението во населбата Баир во Битола денеска ќе организира Здружение на граѓани – Центар за еколошка демократија Флорозон.

Иницијативата ќе се организира во Скопје, а е во рамки на проектот „Еднаков пристап за ефективна правда”, финансиран од Европската Унија. Во соработка е со Регионалното географско друштво ГЕОСФЕРА и Сфера Интернатионал од Битола.

Целта на иницијативата, како што информира Здружението, е подигање на свеста на граѓаните и институциите за супстандардните услови за живот на ромското население во населбата Баир во Битола и изнаоѓање на одржливи решенија за надминување на проблемите со дивите депонии, спалувањето на кабли и загадувањето на воздухот, како и проблемите со водоснабдувањето и хигиената на населението во услови на пандемија.

Од Здружението посочуваат и дека ќе се изврши промоција на механизмот за бесплатна правна помош пред граѓаните од општина Битола, за негова примена при остварување на правото за здрава животна средина.

-Во тој контекст, ќе се изврши дисеминација на документите развиени во рамките на горенаведениот проект – Компаративна анализа на постоечки модели на правна помош во и надвор од EУ и најдобри практики, Кратка брошура за добри практики за пристап до правда од областа на животна средина и Водич за користење бесплатна правна помош, кој дава точни насоки за користење на механизмот за бесплатна правна помош со сите потребни документи за аплицирање, се наведува во нивното соопштение.

Иницијативата е во рамки на Националната коалицијата за животна средина која е составена од 31 граѓанска организација од целата држава чија што цел е да овозможи поголема видливост и влијание на цивилното општество во демократизациските процеси на локално и национално ниво. бт/ац/

Back to top button
Close
Close