БалканБалкан.ПорталДописници Свет

Врз основа на сукцесија на СФРЈ Хрватска побарува од Србија 148 милиони долари

Во моментот на распаѓањето на СФРЈ девизните сметки во мешовитите банки на поранешната држава во странство изнесуваа 645,55 милиони американски долари, што според Договорот за сукцесија требаше да ги поделат државите наследнички на СФР Југосавија, но Србија има потрошено најголем дел од парите, така што Хрватска од неа побарува 148. 5 милиони долари, објави денеска загребачкиот весник „Вечерњи лист“

Back to top button
Close
Close