0_Македонија.ПорталОпштество

Водостоите на повеќето реки над просекот за август

Зголемени се водостоите на речиси сите реки во земјава кај кои денеска се извршени хидролошки мерења.

Скопје, 13 август 2020 (МИА) – Зголемени се водостоите на речиси сите реки во земјава кај кои денеска се извршени хидролошки мерења.

Според УХМР, Бабуна е 20 пати повисока од просекот за август, Треска 13 пати, а Вардар кај Велес и Јегуновце бележи тројно покачување.

И останатите реки се над августовскиот просек, освен Сатеска кај Ботун, Лепенец кај Скопје и Крива кај Крива Паланка.

Состојбата со езерата, Охридско, Преспанско и Дојранско, нема поголеми промени. мч/сп/

Back to top button
Close
Close