СветСвет.ПорталСвет.Слајдер

Во Вухан прераспределба на заболените од коронавирус

Поради над 20.000 пријавени случаи на коронавирус, Кина започна со пренесување на пациенти во нови згради или прилагодени здравствени установи.

Вухан, 4 февруари 2020 (МИА) – Поради над 20.000 пријавени случаи на коронавирус, Кина започна со пренесување на пациенти во нови згради или прилагодени здравствени установи.

Првите 50 пациенти биле преместени во монтажна болница на периферијата на Вухан, кој е епицентарот на епидемијата. Оваа болница со 1.000 кревети е опремена со најсовремена медицинска опрема, вклучувајќи оддели за изолација на пациенти, каде се користени вакуумски ѕидови.

При крај е изградбата на уште една болница, исто така во Вухан, која има 1.600 легла.
На други место во Вухан, властите претвораат гимназии, културни центри и изложбени сали во болници, со вкупно 3.400 легла за лекување на пациенти со лесни вирусни симптоми. Телевизиските снимки на овие згради прикажуваат кревети во тесни редови, без прегради меѓу нив. ссм/

 

Back to top button
Close
Close