0_Македонија.ПорталОпштество

Во пораст бројот на пациенти со ХОББ, бесплатни мерења на белодробна функција

Бројот на пациентите со хронична опструктивна белодробна (ХОББ) болест се зголемува. Се смета дека секој десетти пациент на возаст над 40 години ина ХОББ. На Институтот за белодробни заболувања и туберкулоза во Скопје годишно се лекуваат 800 до 1.000 случаи со ХОББ. Некои од нив се лекуваат амбулантски, а некои болнички.

Back to top button
Close
Close