0_МИА Истражува.ПорталОпштествоСторија

Во македонски светилишта се уште се пее како што пееле првите христијани

Духовното пеење отсекогаш било присутно во христијанството. Во Светото писмо е забележано сведоштво дека кога завршила Тајната вечера, Господ Исус Христос и апостолите испеале благодарствена песна, по што се искачиле на Маслиновата Гора. Впрочем, не само во овој случај Спасителот и апостолите со песна го слават Отецот. Духовното пеење останало и по Христовото воскресение. Апостолите ја продолжуваат таа традиција.

Back to top button
Close
Close