0_Македонија.ПорталДописници МКДОпштински вести

Во Белград промоција на книга „Тетовскиот говор“ на Дарко Гавровски

По покана на Македонците кои живеат во Белград, Србија ќе се одржи промоција на книгата „Тетовскиот говор-енциклопедиски речник и граматика на тетовскиот градски говор со етнолошки и историски осврти“ од авторот Дарко Гавроски која во јануари излезе од печат. Авторот ова негова дело ќе го претстави на 26 мај во Клубот на писателите во главниот град на соседна Србија.

Тетово,  9 мај 2021 (МИА)-По покана на Македонците кои живеат во Белград, Србија ќе се одржи промоција на книгата „Тетовскиот говор-енциклопедиски речник и граматика на тетовскиот градски говор со етнолошки и историски осврти“ од авторот Дарко Гавроски која во јануари излезе од печат. Авторот ова негова дело ќе го претстави на 26 мај во Клубот на писателите во главниот град на соседна Србија.

На 26 мај (среда) од 19:00 часот во култниот Клуб на писатели во Белград кој бил збиралиште на врвни писатели, глумци од поранешна Југославија ќе одржам промоција на мојата книга. Поканата и организацијата е на Здружението на Македонци во Белград Македониум, информира авторот Гавровски.

Од почетокот на годината кога излезе од печат поради големиот интерес Гавровски направи листа со резервации па заинтересираните да добијат примерок кога ќе се испечати новиот тираж. Делото од 647 страници содржи речиси 9200 зборови кои се објаснети од и етимолошки, етнолошки, граматички и историски аспект.  

Ова е втора книга на Гавровски за Тетово. Првата е издадена во 2009 година и наречена „Тетовски древности-Полог од Праисторијата до 7.век н.е., со посебен осврт на тетовскиот крај“.  Тој е автор  и на песната„Ја го љубим Тетоо“ на тетовски дијалект, што се смета за неформална химна на градот. ас/ир

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close