Политички партии

ВМРО-НП: Ја следиме иницијативата на ДУИ за промена на изборните граници по изборни единици

11 февруари 2020 

Почитувани,

ВМРО-Народна партија ја следи иницијативата на ДУИ за промена на изборните граници по изборни единици.

Сакаме да потенцираме дека ДУИ нема ниту морално ниту политичко право по два основи да го поставува ова прашање.

Најпрвин, како што се сеќаваме, заедно со ВМРО-ДПМНЕ се главни виновници за тоа што немаме попис во Македонија, а без попис можеме само од око да цениме која изборна единица е поголема, а која помала.

Второ, ДУИ беше најголемиот противник на иницијативата Македонија да биде една изборна единица.

ВМРО-Народна партија тогаш јасно ги повикуваше албанците дека во тој случај тие најмногу ќе добијат со тоа, затоа што ќе се корегираат сите неправилности кои произлегуваат од бројот на гласачите по изборните единици.

Така што за оваа иницијатива беспредметно е да се разговара особено поради фактот дека не е исполнет основниот услов по кој би можеле да се прекројуваат изборните единици.

Центар за комуникации на ВМРО-Народна партија

_____________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки

 

Back to top button
Close
Close