Дописници МКДОпштински вести

Виничките пожарникари лани имале над една третина повеќе интервенции

Пожарникарите од Територијалната противпожарна единица од Виница во текот на 2019 година имале вкупно 106 интервенции на терен во населените места и на отворен простор во општината.

Виница, 30 јануари 2020 (МИА) – Пожарникарите од Територијалната противпожарна единица од Виница во текот на 2019 година имале вкупно 106 интервенции на терен во населените места и на отворен простор во општината.

Во споредба со претходниот едногодишен период, забележан е пораст на интервенциите за над една третина, при што дури 42 пожари се евидентирани во текот на месец март, а само по еден во јули и ноември.

– Од вкупниот број на регистрирани интервенции лани, нашата единица дури во 69 случаи гасеше оган на отворен простор. Притоа беше опожарена површина од 124 хектари, главно стрништа и пасишта, што е за четири пати повеќе споредено со 2018 година, а во овие пожари изгореа и 15 хектари шума. Освен тоа, интервениравме кај 22 пожари во деловни и семејни објекти, а двапати за гаснење запалени автомобили, истакна Станко Спасов, командир на ТППЕ од Виница.

Предизвиканата материјална штета од пожарите во Виничко е на слично ниво со претходниот период и се проценува на околу 229 илјади денари. Причина за скоро сите пожари бил човечкиот фактор, освен кај 11 случаи каде до запалување дошло поради краток спој на електричната инсталација во објекти и кај возила.

Освен со интервенции на територијата на општината, виничките пожарникари во текот на минатата година во пет случаи со опрема и кадар им помагале и на своите колеги од Берово, Кочани и Макеоднска Каменица.та/бк/

Провери го и ова

Close
Back to top button
Close
Close