БалканБалкан.Портал

Вархеји: ЕУ и Западен Балкан заедно во борба против коронавирусот

Еврокомесарот за проширување, Оливер Вархеји изјави дека сите партнери на ЕУ од Западен Балкан го потврдиле нивното учество во Договорот за заеднички набавки кои се однесуваат на медицинска опрема.

Брисел, 2 април 2020 (МИА) – Еврокомесарот за проширување, Оливер Вархеји изјави дека сите партнери на ЕУ од Западен Балкан го потврдиле нивното учество во Договорот за заеднички набавки кои се однесуваат на медицинска опрема.

– Задоволен сум што сите шест партнери од Западен Балкан го потврдија учеството во Договорот за заеднички набавки, а четворица досега усвоија предлог за зелени линии со кои ќе се обезбеди проток на стоки и лекови, напиша Вархеји на Твитер.

Претставници на Европската комисија за Танјуг објасниле дека на сите партнери од Западен Балкан им било овозможено да учествуваат во заедничките европски набавки, при што досега се распишани тендери за заштитна медицинска опрема, респиратори и лабораториска опрема.

Подоцна овие набавки можат да послужат и за купување вакцини и други лекови.

Целта на овие заеднички набавки е да се добијат „подобри цени и да се обезбеди координирана испорака“. Испораката на заеднички набавената медицинска опрема ќе зависи од брзината на потпишувањето на договорите и од способноста на производителите да ја испорачаат бараната стока.

Во врска со „зелените линии“, Западен Балкан треба да се приклучи на иницијативата на Европската комисија за отстранување на пречки за превоз на стока и медицинска опрема ширум Европа. јт/

 

Таг
Back to top button
Close
Close