0_Спорт.ПорталФудбал

Јужноамериканците бараат да се промени работата на ВАР

Судискиот комитет на Фудбалската конфедерација на Јужна Америка (КОНМЕБОЛ) побара од ФИФА да направи две значајни измени во протоколот со кој се регулираат условите за работа на видео-судиите.

Луке, 30 јули 2021 (МИА) – Судискиот комитет на Фудбалската конфедерација на Јужна Америка (КОНМЕБОЛ) побара од ФИФА да направи две значајни измени во протоколот со кој се регулираат условите за работа на видео-судиите.

Првата се однесува на времето на одигрување на натпреварот. Предложено е да се запре играта кога ќе интервенираат видео асистенти, а судијата ќе го провери видеото. Честопати судијата додава некое време подоцна, но не ги покрива целосно привремените загуби. Сопирањето на часовникот го решава овој проблем.

Втората иновација е да им се дозволи на тимовите да бараат ВАР-проверка одреден број пати за време на натпреварот.

Јасно е дека ваквите драстични промени ќе бараат дискусија и тестови на некои турнири. Но, барем втората измена сигурно ќе им се допадне на фудбалските клубови. зс/

Таг
Back to top button
Close
Close