СветСвет.Портал

Уставниот суд на Колумбија забрани абортус, со исклучок на три случаи

Уставниот суд на Колумбија донесе одлука против легализирање на абортусот во првите 16 недели од бременоста, освен во три специфични случаи.

Богота, 3 март 2020 (МИА) – Уставниот суд на Колумбија донесе одлука против легализирање на абортусот во првите 16 недели од бременоста, освен во три специфични случаи.

Уставниот суд не прифати абортусот целосно да се забрани, но одлучи дека прекинот на бременоста не може да биде легално во првите четири месеци од бременоста.

Судот се уште смета дека бременоста може да се прекине само во три специфични случаи: ако е загрозен животот на мајката, ако фетусот не е здрав или ако бременоста е последица од силување. јт/

Таг
Back to top button
Close
Close