БалканБалкан.Портал

Ѓукановиќ: Државата нема да подлегне на уцени

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ рече дека во врска со Законот за слобода на религија, државата нема да се согласи на уцена и нема да попушти пред протестите.

Подгорица, 5 февруари 2020 (МИА) – Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ рече дека во врска со Законот за слобода на религија, државата нема да се согласи на уцена и нема да попушти пред протестите.

Во интервју за РТЦГ, тој нагласи дека верува оти ќе има дијалог меѓу премиерот Душко Марковиќ и митрополитот на црногорско-приморски на Српска православна црква (СПЦ) Амфилохије за законот, бидејќи според него – нема друг избор.

Ѓукановиќ вели дека СПЦ, одбивајќи да се регистрира, сака да се претстави како некој над државата и да испрати порака дека Црна Гора е теократска држава.

Според законот за слобода на религија, се утврдени три линии на влијание врз тие вредности во Црна Гора.

„Првата линија е црковна. СПЦ се спротивставува на регистрацијата во Црна Гора и обврската да биде еден од социјалните субјекти што ќе биде дел од правниот систем на црногорското општество. СПЦ во Црна Гора не сака да се регистрира поради тврдењето дека таа ја создала Црна Гора дека е постара од Црна Гора и дека затоа нема потреба од нејзина регистрација “, рече црногорскиот претседател.

Тој исто така истакнува дека „во историјата на човечката цивилизација не е познато дека црква создала држава“. „СПЦ се обидува да направи преседан. А работите се сосема различни“, рече Ѓукановиќ.

Втората линија на удари според него се дејствијата на просрпската опозиција во Црна Гора додека третата се идеолози и актери од „големосрпскиот државен национализам од соседството со централа во Србија, но не и само таму“. Тој потенцира дека безбедноста и мирот во Црна Гора не се загрозени иако се влошени стабилноста во Европа и во регионот.

На прашањето „дали Црногорците, 45 отсто што се декларирале во 2011 година на пописот, седат мирно и дозволуваат СПЦ да протестира и да го негира нивниот идентитет и држава“, тој рече дека нема да ги поттикне Црногорците да излезат на улиците.

Осврнувајќи се на барањата на социјалните мрежи на црногорските граѓани да излезат на улиците и да се спротивстават на тоа, Ѓукановиќ вели дека тоа е зона на опасност.

– Мислам дека не се потребни собири од другата страна. Верувам дека мора да почнеме со тоа дека со  волја на граѓаните јаобновивме институцијата и дека државата преку своите институции треба да ги брани граѓаните. Нема потреба државните власти да ги повикуваат граѓаните на собири и да повикаат на покажување страст, рече Ѓукановиќ. зш/

Back to top button
Close
Close