0_Македонија.ПорталДописници МКДКултураКултура.Портал

Ученици од текстилното училиште со изложба во Уметничката галерија во Тетово

„Колективна имагинација“ е насловена изложбата која од вечерва е отворена во националната установа „Уметничката галерија“ во Тетово на која е претставена работата на ученички од трета година при средното стручно текстилно училиште „Ѓоце Стојчески“. Хатиџе Алими, Хасије Несими и Халиме Алими од насоката дизајн на облека се претставуваат со неколку експериментални уметнички слики создадени од различни материјали како што се картон, камења, цртежи со моливи и слично.

Тетово, 13 февруари 2020 (МИА) – „Колективна имагинација“ е насловена изложбата која од вечерва е отворена во националната установа „Уметничката галерија“ во Тетово на која е претставена работата на ученички од трета година при средното стручно текстилно училиште „Ѓоце Стојчески“. Хатиџе Алими, Хасије Несими и Халиме Алими од насоката дизајн на облека се претставуваат со неколку експериментални уметнички слики создадени од различни материјали како што се картон, камења, цртежи со моливи и слично.

-Галеријата помогна во реализацијата на овој проект така што го обезбеди просторот, да се уредат делата и да се обезбедат каталози и рекламни материјали. Љубовта кон уметноста е пример за секој млад уметник. Овие дела беа изложени со цел граѓаните да се запознаат со уметничкиот свет на учениците Галеријата е отворена за секој уметник во нивните различни перспективи во иднина да остави белег на културниот и уметничкиот живот во земјата, истакнаа од Галеријата.

Изложбата ќе биде отворена една недела. ас/бк/

Back to top button
Close
Close