ЕвропаЕвропа.Портал

Турски поток значително го намали транзитот на руски гас преку Украина

Руските транзитни испораки на гас во Европа преку Украина во првите четири месеци од годината се намалени за 47 проценти во споредба со минатата година и се на најниско ниво во речиси последните 30 години, објави украинскиот оператор за транспорт на гас ЛЛЦ

Киев, 6 мај 2020 (МИА) – Руските транзитни испораки на гас во Европа преку Украина во првите четири месеци од годината се намалени за 47 проценти во споредба со минатата година и се на најниско ниво во речиси последните 30 години, објави украинскиот оператор за транспорт на гас ЛЛЦ.

Како главна причина за намалената испорака на гас се наведува гасоводот Турски поток, кој е еден од алтернативите на украинскиот гасовод. Русија на почетокот од годината преку Турски поток почна да испорачува гас за Турција и Европа.

– Испорачаните количества на украински гас во првите четири години од годината се на најниско ниво откако Украина стекна независост од Советски Сојуз и изнесуваат 15,2 милијарди кубни метри, се наведува во соопштението од ЛЛЦ. ми/

Таг
Back to top button
Close
Close