0_Македонија.ПорталОпштество

Трибина за „Дигитализација на јавните услуги“ во Штип

Во организација на Министерството за информатичко општество и администрација денеска во Штип ќе се одржи првата од серија трибини на тема „Дигитализација на јавните услуги“.

Штип, 16 јануари 2020 (МИА) – Во организација на Министерството за информатичко општество и администрација денеска во Штип ќе се одржи првата од серија трибини на тема Дигитализација на јавните услуги“.

На трибината, како што информираат од МИОА,  ќе се зборува за дигитализацијата на земјата, како и за нејзината улога во професионализирањето на јавната администрација. Посебен фокус ќе се стави на Националниот портал за електронски услуги како електронска платформа достапна на https://uslugi.gov.mk, преку која на граѓаните им се овозможува да добијат информации за јавните услуги и да користат е-услуги од надлежни органи, значително олеснувајќи го административниот процес.

За дигитализацијата на земјата ќе говори министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски и градоначалникот на Општина Штип Благој Бочварски. Дополнително, на трибината ќе говори и проф. Зоран Здравев од Факултетот за информатика при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип како претставник од академската заедница. Бизнис заедницата ќе ја претставува Хајди Клинчарска, искусен веб-девелопер и менаџер од „Лупифај“. 

Пред почетокот на трибината ќе има презентација на просторот во зградата на Општина Штип, каде граѓаните ќе можат да се регистрираат на порталот за е-услуги. дма/бк/

Таг
Back to top button
Close
Close