СветСвет.Портал

Транспаренси Интернешнл: Земјите од Г7 се сметаат за се покорумпирани

Владите на Канада, Франција, Велика Британија и Соединетите држави станаа покорумпирани во очите на експерти и деловни директори, покажа индексот на глобална корупција објавен денеска.

Берлин, 23 јануари 2020 (МИА) – Владите на Канада, Франција, Велика Британија и Соединетите држави станаа покорумпирани во очите на експерти и деловни директори, покажа индексот на глобална корупција објавен денеска.

– Фрустрацијата од владината корупција и недостигот на доверба во институциите говорат за потребата од поголем политички интегритет, изјави шефицата на Транспаренси Интернешнл Делија Фереира Рубио.

Индексот за перцепција на корупцијата на организацијата (ЦПИ) ги рангира државите и териториите по перцепирано ниво на корупција на владата на скала од нула до 100, при што нула што укажува на многу корумпиран јавен сектор.

Перформансите на групата седум (Г7) врвни светски економии сугерираат недостаток на напредок во целост во однос на корупцијата. Канада падна за четири бода во рангот на ЦПИ во однос на 2018 година; Франција и Велика Британија паднаа за три бода; и САД паднаа за два поени. Германија и Јапонија не забележаа промена, а Италија доби еден бод.

– Владите мора итно да се осврнат на корумпирачката улога на големите пари во финансирањето на политичките партии и непотребното влијание што тоа го има врз нашите политички системи, рече Рубио.

Резултатот на САД падна на 69 на овогодишниот список, што најнизок резултат за осум години.

Вкупно 22 земји имаат значително подобри резултати според ЦПИ меѓу 2012 и 2019 година, меѓу кои се и Грција, Гвајана и Естонија. Резултатите на ЦПИ значително се намалени во 21 земја, особено Канада, Никарагва и Австралија. јт/

Таг
Back to top button
Close
Close