0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталОпштество

СЗПМ: Да се олеснат мерките за возрасните луѓе над 67 години

Сојузот на здруженија на пензионерите на Македонија денеска предложи за возрасното население над 67 години да важат истите мерки за заштита од коронавирусот како и за останатото население.

Скопје, 13 мај 2020 (МИА) – Сојузот на здруженија на пензионерите на Македонија денеска предложи за граѓаните над 67 години да важат истите мерки за заштита од коронавирусот како и за останатото население.

-Сметаме дека ограничувањето на времето за движење до сега имаше свое оправдување, но во услови на смирување на пандемијата Ковид 19, како неопходна потреба за пензионерите е слободно движење со доследно почитување на мерките што ќе важат и за останатото население. На овој начин се дава еднаков третман на возрасните за самостојно живеење и активно стареење како начин за одржување на нивната психофизичка кондиција, наведуваат во соопштение.

Предлогот, како што наведува здружението, е заснован врз барања на голем број на пензионери, посочувајќи дека во државата има над 320.000 корисници на пензија.бт/са/

Таг
Back to top button
Close
Close