СветСвет.ПорталСвет.Слајдер

Светска банка: Поддршката за Европа и Централна Азија во борбата против пандемијата над 1,4 милијарда долари

Поддршката за земјите од Европа и Централна Азија во борбата против пандемијата на новиот коронавирус досега изнесува повеќе од 1,4 милијарда долари, соопшти денеска Светска банка.

Вашингтон, 4 мај 2020 (МИА) – Поддршката за земјите од Европа и Централна Азија во борбата против пандемијата на новиот коронавирус досега изнесува повеќе од 1,4 милијарда долари, соопшти денеска Светска банка.

„Почнувајќи од 2 април 2020 година, одобрени се нови проекти за итно реагирање во вредност од 490 милиони долари. Покрај тоа, до 925 милиони американски долари ќе бидат прераспределени, искористени или обезбедени од постојните проекти и заеми, вклучително и дополнително финансирање, за да им помогнат на земјите во борбата против пандемијата“, се вели во соопштението.

Како што е наведено, овие средства ќе се користат за набавка на медицинска опрема, вклучувајќи комплети за тестирање, маски за кислород и респиратори, изградба на капацитети на здравствени системи, меѓу кои и обука на здравствените работници, како и поддршка на социјалната заштита на најранливите групи засегнати од вирусот.

Неколку земји во регионот во моментот разговараат со Светска банка за идните проекти и поддршка за надминување на пандемијата.

Во најновиот Економски извештај за Европа и Централна Азија, Светска банка посочува неколку сценарија за негативниот раст за регионот, вклучително и сериозна рецесија во 2020 година, при што наведува дека ќе дојде до контракција на растот помеѓу минус 4,4 и минус 2,8 проценти. паг/

 

Таг
Back to top button
Close
Close