0_МИА Истражува.ПорталЕвропаЕвропа.ПорталТема

Светот во 2020 година: Повторно на удар правата на жената

По одлуката на Уставниот суд се организираа протести речиси во сите полски градови. Тоа се најмасовни демонстрации од доаѓањето на ПиС на власт и протести што најдолго траат. Заштитен знак се картоните со испишани пораки, поради што протестите се наречени и Картноска револуција. Само во првата недела од протестите беа забележани 410 демонстрации, маршеви и други преформанси во цела Полска

Back to top button
Close
Close