• сабота, 09 декември 2023

„Текстилна правда - размислување за минатото, замислувајќи ја иднината“ е мотото на годинешната „Текстилијада - 7“

„Текстилна правда - размислување за минатото, замислувајќи ја иднината“ е мотото на годинешната „Текстилијада - 7“

Штип, 4 октомври 2023 (МИА) - Под мотото „Текстилна правда - размислување за минатото, замислувајќи ја иднината“, од утре до 7 октомври во Штип ќе се одржи годинешната „Текстилијада - 7“, во организација на здружението за заштита на работничките права Гласен Текстилец од Штип.

Организаторите денеска на прес-конференција ќе ги најават активностите и настаните кои ќе се одржуваат во рамки на „Текстилијада 7“, која, како што информираа, се обидува да ја нагласи неопходноста од постигнување правда за работниците и истовремено инспирира свежи идеи да не водат напред, извлекувајќи вредни лекции од грешките од минатото.

- Примарна цел е да иницира дискусии на локално и национално ниво, користејќи култура, уметност и дебати за воспоставување партнерства и отпочнување социјален дијалог за решавање на итни прашања кои имаат влијание врз сите, особено врз работниците и младите поединци. Настаните, кои опфаќаат и социјални и уметнички аспекти, се дизајнирани да ги мотивираат младите луѓе и работниците активно да се вклучат во процесите на донесување одлуки кои ги засегаат обичните граѓани. Наша цел е да ја подигнеме свеста за важноста на застапувањето за правата на работниците и да ги охрабриме учесниците да се движат надвор од нивните комфорни зони, прифаќајќи ја општествената одговорност, појаснуваат од „Гласен Текстилец“. цр/лв/

Фото: „Гласен Текстилец“

Остани поврзан