• понеделник, 02 октомври 2023

СВР Тетово со кампања „Јас внимавам и безбедно возам" едуцираше велосипедисти, мотоциклисти и возачи на електрични тротинет

СВР Тетово со кампања „Јас внимавам и безбедно возам

Тетово, 3 јуни 2023 (МИА) - „Јас внимавам и безбедно возам“ е мотото на денешните превентивно-едукативни активности на подрачјето на СВР Тетово кои беa спроведени од заедничките носители МВР,  Републичкиот совет за безбедност на сообраќајот на патиштата и Факултетот за безбедност-Скопје. 

На неколку пунктови во Тетово и Гостивар, на велосипедисти, мотоциклисти и возачи на електрични тротинети, полициски службеници им делеа пригодни летоци изработени на македонски и албански јазик, како и маички со едукативни информации и совети за нивно безбедно учество во сообраќајот.

-Во рамките на денешните активности иницирани и координирани од Отсекот за превенција под мотото „Јас внимавам и безбедно возам", оваа категорија учесници во сообраќајот поблиску беа запознати со потребата од внимателно и безбедно возење, за користење заштитна кацига и за доследно почитување на сите правила и прописи. На мотоциклистите посебно им беше укажано да ја прилагодуваат брзината, да не консумираат алкохол и секогаш да им даваат предност на пешаците, но и навреме да ги регистрираат мотоциклите, да не седнуваат зад управувачот без положен возачки испит и валидна возачка дозвола, меѓутоа и да обрнат внимание на бучавоста, информира Марјан Јосифоски, портпарол на СВР Тетово.

Според портпаролот овие активности се очекува да придонесат за поголема безбедност на патиштата и во Полошкиот регион, каде деновиве значително е зголемен бројот на велосипедисти, мотоциклисти и возачи на електрични тротинети. ас/ев/

фото МИА 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан