• сабота, 03 јуни 2023

Петровска: Од суштинска важност е да продолжи процесот на евроинтеграција во духот на вредностите на ЕУ

Петровска: Од суштинска важност е да продолжи процесот на евроинтеграција во духот на вредностите на ЕУ

Скопје, 21 март 2023 (МИА) - Денес, кога демократскиот свет е обединет во поддршката на Украина и враќањето на мирот, од суштинска важност е Европската Унија да ги зацврсти партнерствата со државите во светот, а на земјите кандидатки да им овозможи да го продолжат интегративниот пат во духот на вредностите на кои се темели ЕУ, порача денеска министерката за одбрана Славјанка Петровска од првиот Безбедносно-одбранбен форум „Шуман“.

- Во време кога демократскиот свет е обединет во поддршката за Украина, во време кога се залагаме да победат демократските вредности и кога сме посветени на враќање на меѓународниот мир заснован на правила и норми, суштински важно е Европската Унија да ги зацврсти, но и унапреди партнерствата со државите во светот. Особено важно е на земјите кандидатки да им се овозможи да го продолжат процесот на европска интеграција во духот на вредностите на кои се темели Унијата, истакна Петровска.

Таа, како што соопшти Министерството за одбрана, ја нагласи и важноста на безбедносната агенда и здружувањето на капацитетите за постигнување повисоки цели во интерес на нациите.

- Во време на војна на европско тло, кога безбедноста се усложнува, зајакнувањето на партнерствата е клучната политичка алатка за да ги совладаме сегашните и идни предизвици и токму затоа безбедносната агенда е обединувачка платформа преку која ги здружуваме нашите капацитети во интерес на постигнување повисоки цел за сите нации, а не за поединци, изјави министерката.

Првиот форум „Шуман“ се одржува под мотото „Заедно посилни во нестабилен свет“, а е организиран под покровителство на високиот претставник на Европската Унија за надворешни работи и безбедносна политика, Жозеп Борел. Целта на овој Форум е да ја зацврсти соработката помеѓу релевантните глобални и регионални актери во областа на безбедноста и одбраната и да биде собир на кој се разговара за клучните безбедносни прашања и начините на зацврстување на меѓународниот мир и безбедност.

На Форумот учествуваат високи претставници од 27-те земји членки на Унијата и 45 партнерски држави, вклучително и над 20 министри за одбрана, како и претставници на меѓународни и регионални организации, како Обединетите Нации, НАТО, ОБСЕ, Африканската Унија, АСЕАН, Советот за соработка во Персискиот Залив и Лигата на арапските држави. Дел од Форумот се и голем број невладини и тинк-тенк организации, како и претставници на академската заедница. вг/сп/

 

Остани поврзан