• петок, 24 ноември 2023

Пензионери од неколку општини на средба во Неготино

Пензионери од неколку општини на средба во Неготино

Неготино, 29 септември 2023 (МИА) - Линеарно покачување на пензиите од 5.000 денари, минималната пензија да изнесува 18 илјади денари,  нова методологија за пресметување на пензиите, беше побарано денеска од средбата на пензионери од повеќе општини, претставници на иницијативните одбори, кои, како што се нагласи, се залагаат за повисок стандард и помирен живот.  Средбата се одржа во Неготино. 

Линеарно покачување на пензиите од 5.000 денари, минималната пензија да изнесува 18 илјади денари,  нова методологија за пресметување на пензиите, беше побарано денеска од средбата на пензион

- Недозволиво е зголемување на пензиите од 6.8 проценти. Не отстапуваме од нашите барања по никоја цена, беше нагласено на средбата.

На состанокот беа искажани и размислувања за блокирање на патишта, за да се сврти вниманието на јавноста, кон проблемите со кои се соочуваат пензионерите, со цел нивно решавање. Беше договорено да се побара прием кај премиерот Димитар Ковачевски и претседателот Стево Пендаровски, за со нив да се поразговара за проблемите на пензионерите. 

На денешната средба беше договорено да се направи основачко собрание и да се официјализира оваа иницијатива ,,Пензионери за достоен живот", со свои тела и органи. За раководно лице, претседател, беше избран Драган Угриновски. свд/


Фото : МИА 

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан