• петок, 22 септември 2023

Од верските календари

Од верските календари

Од верските календари 

6 јуни 2023 (МИА) 

 

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 24 мај.

 

Слегувањето на Светиот Дух – Педесетница (трет ден)

Новозаветната Педесетница е денот на славното исполнување на ветувањето за Христовото испраќање на Светиот Дух врз апостолите. Ова е крајно радосен, извонреден и утешителен настан. Куќата во која тие пребиваат еднодушни одеднаш е преисполнета со шум од небото, сличен на силен ветар, а разделени јазици, како огнени, се спуштаат врз секого од учениците. Од ова тие се исполнуваат со Дух Свети и почнуваат да го благовестат Евангелието на разни јазици, онака како што Светиот Дух им даваше да изговараат. За разлика од мистиката на Успението на Пресвета Богородица, на пример, при доаѓањето на славата на Господ и другите одондестрани и чудесни појави кое им се открива како видение на некои од присутните, настаните на Педесетница стануваат очигледни за сите, не само за достојните. За да ги видат, на ерусалимјаните не им беше неопходен духовниот вид, иако на виденото не дадоа сите еднаков духовен одговор. Значи, зборувањето на сите јазици на кои луѓето од Ерусалим зборуваа (бидејќи во него живееја дојденци од разни краеви) едни го гледаа како прекрасно чудо, други како знак на пијанство. Петар вдахновено го објаснува настанот и ги упатува на пророштвата за овој настан до Избраниот народ дојдени преку Пророкот Јоил. Благовеста на Петар допре до срцата на многубројните луѓе што го чуја и тие го примија покајанието заради името на Исуса Христа. Во тој ден се крстија и присоединија кон Црквата Христова околу три илјади души. Оттогаш наваму Педесетница се смета за роденеден на црквата Божја. За првпат по падот човекот ипостасно Го прима Светиот Дух и ја добива полната и реална можност да живее според благодатта.

 

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е 6 јуни.

 

Свети Норберт

Денешниот покровител е Норберт Ксантенски, архиепископ од Магдебург и основач на Премонстратенците. Роден е околу 1080 година во германскиот град Ксантен (Северна Рајна-Вестфалија), на левиот брег на Рајна, како син на Хериберт, грофот од Генеп. Како млад, тој стана канон на Конгрегациската црква во Ксантен. Тој бил воспитан во палатата на архиепископот во Келн, а потоа во царскиот двор на Хенри V. Посветен на световните задоволства, еднаш преживеал удар на гром кој го соборил од коњот и го онесвестил, само со Божја помош. Потоа реши да ги остави суетите и суетите на овој свет и влезе во бенедиктинскиот манастир во Зигбург, недалеку од Келн. Своите свештенички завети ги примил во 1115 година, а потоа се вратил во манастирот. Одличен проповедник и човек на дејствување, инспириран од духот на обновата, тој почна да ги посетува селата и градовите и да сведочи за евангелската сиромаштија преку зборот и животот. Многумина верници го следеа, а некои станаа негови ученици и соработници. Во 1120 година, тој го основал премонстратензискиот ред на бели августински канони, именувани по него, во средината на затскриената шумска долина во Премонтре (Пикардие), недалеку од Лаон во Франција. Со своите другари целосно се посветил на Бога и на апостолскиот живот. Тие се обиделе да живеат како Исусовите апостоли, во одрекување, сиромаштија и заедница. Тие станаа ревносни мисионери во Франција, Белгија и Германија, а попатно основаа нови манастири од машкиот и женскиот огранок од нивниот ред.

###

Остани поврзан