• петок, 29 септември 2023

Една од десетте најголеми компании за производство на чипови ќе обучува бугарски кадри, соопшти Министерството за економија

Една од десетте најголеми компании за производство на чипови ќе обучува бугарски кадри, соопшти Министерството за економија

Софија, 11 мај 2023 (МИА) – Една од десетте најголеми компании за производство на чипови во светот планира да започне соработка со бугарските научни институции за развојна дејност и обука на висококвалификуван кадар. Извршната директорка на „Инфинеон технолоџис Австрија“ Сабине Херличка го претстави проектот на средба со министерот за економија и индустрија Никола Стојанов. Претставници на меѓународната компанија се во посета на Бугарија со цел поширока соработка со бугарската академска заедница и бизнис во областа на микроелектрониката и развој на човечките ресурси во оваа област, соопшти Министерството.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

„Европа има потенцијал да стане еден од лидерите во високотехнолошките сектори, како што е микроелектрониката, а нашата земја може да одигра важна улога во овој процес“, посочи министерот Никола Стојанов. Според него, ова ќе ја подобри конкурентноста и одржливоста на континентот и е особено важен чекор за дигиталната и зелената транзиција на Унијата. „Многу меѓународни компании го зголемуваат својот интерес за Бугарија поради бугарските таленти и експертскиот потенцијал што го имаме, особено во ИТ секторот“, рече министерот за економија. Тој додаде дека информатичарите кај нас секоја година се зголемуваат, а нашата земја е лидер во Европа по уделот на жените во овој сектор.

Од компанијата истакнаа дека нивната главна цел е развој на микроелектронскиот систем и човечки ресурси на ниво на Европската Унија преку развојни активности и обуки, а за оваа цел активна улога ќе имаат универзитетите и бизнисите. „Европската политика е насочена кон зајакнување на независноста на економијата во однос на производството на чипови, а за да го постигнеме тоа мора да го мобилизираме потенцијалот на сите земји-членки на ЕУ“, објасни Сабине Херличка. Таа нагласи дека во Бугарија во областа на микроелектрониката се вработени 60.000 луѓе, што е импресивна бројка и знак за експертскиот потенцијал со кој располага земјава. Таа направи аналогија дека во Австрија во целото поле на електрониката работат 70.000 луѓе.

Слични компании играат клучна улога во стратегијата на Европска Унија за забрзување на развојот на микроелектрониката, формулирана во т.н. Закон за чипови усвоен од Европска Унија. До 2030 година во рамките на ЕУ треба да се инвестираат вкупно 43 милијарди евра, со што ќе се зајакне автономијата и независноста на Европа во оваа област, наведува Министерството.

Infineon Technologies Аustria е една од десетте најголеми компании за производство на чипови во светот. Нејзиниот промет е близу 5,2 милијарди евра и е на едно од првите места во светот по инвестиции во научно истражување. Само во 2021 година компанијата инвестираше 516 милиони евра во истражување и развој. Има 56 истражувачки и 20 производствени центри на три континенти. Компанијата вработува 50.280 луѓе од 117 националности, а нејзините производи се користат во целиот синџир на електрична енергија и во сите области на инженерството.

На средбата присуствуваа амбасадорката на Австрија Андреа Икич-Бом, трговскиот советник во Амбасадата на Австрија Филип Купфер и трговскиот претставник на Бугарија во Канцеларијата за трговски и економски прашања во Виена, Емилијан Абаџиев.

Вицепремиерот Атанас Пеканов вчера се сретна со претставници на Infineon Technologies по повод почетокот на иницијативата. „Исклучително сум среќен што целта на посетата на „Инфинеон“ е воспоставување блиска научна соработка со бугарските академски партнери во форма на Техничкиот универзитет - Софија преку обезбедување поддршка за истражувачки активности на ниво на докторанти и магистри од областа на микроелектрониката. На овој начин бугарските студенти и докторантите ќе имаат повеќе можности да се специјализираат во оваа област што брзо се развива. Пошироко, ваквите иницијативи за трансфер на знаење имаат потенцијал да го зголемат придонесот на Бугарија и Европа како целина во дигиталната и зелената транзиција на глобално ниво, како и за зајакнување на европските екосистеми во клучното поле на микроелектрониката“, коментира вицепремиерот.

_______________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Тагови

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан