• петок, 29 септември 2023

Дванаесет странски универзитети од 11 земји бараат професори по бугарски јазик и литература

Дванаесет странски универзитети од 11 земји бараат професори по бугарски јазик и литература

Софија, 26 мај 2023 (МИА) – Дванаесет странски универзитети од 11 земји бараат професори по бугарски јазик и литература. Во 12 странски универзитети од 11 земји, распишана е постапка за избор на наставници по бугарски јазик и литература за следната академска година. Слободните позиции се во две високи училишта во Словачка и во по едно во Франција, Кина, Грција, Германија, Унгарија, Полска, Романија, Словенија, Ерменија и Хрватска, соопшти прес-центарот на Министерството за образование и наука (МОН).

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Предавачите по бугарски јазик и литература на странските универзитети се распоредени таму долгорочно од високото училиште или институтот на БАН, каде што имаат академска функција. Во рамките на долгогодишното службена должност добиваат дневен деловен додаток за соодветната држава, како и основни и дополнителни надоместоци за образовни и научни степени, за стекнато работно искуство и професионално искуство со соодветните придонеси за осигурување. Доколку земјата домаќин не им обезбедила сместување, тие имаат право и на дополнителни средства за наем. Покриени се и нивните патни трошоци на почетокот до крајот на секоја академска година, како и оние на членовите на нивното семејство кои престојуваат кај нив.

На страната на Министерството за образование и наука е објавен оглас за дванаесетте испразнети позиции и пријавен лист. Во него се наведени и специфичните барања на странските високообразовни институции, кои кандидатите треба да ги исполнуваат.

Во моментов бугарски јазик и литература се изучува во вкупно 31 високообразовна институција во странство. Главна цел на предавањата е да се обезбеди максимален публицитет на наставата по бугарски јазик и литература не само меѓу академските кругови, туку и меѓу пошироката јавност. Главните алатки за постигнување на оваа цел се соработката со бугарските амбасади, културните институти, здруженијата на Бугарите во странство, бугарските неделни училишта ширум светот, организирање на различни настани, учество во меѓународни проекти и медиумски настапи.

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан