• вторник, 05 декември 2023

Германија следната година ќе ја намали помошта за бегалците

Германија следната година ќе ја намали помошта за бегалците

Берлин,  26 септември 2023 (МИА) - Германија планира следната година да ја преполови федералната помош што ја доделува на државите за покривање на трошоците за прием и интегрирање на бегалците. Ваквиот потег е дел од мерките за намалување на буџетот поради енормната инфлација по долгогодишната голема потрошувачка.

Повеќе од милион луѓе побарале засолниште во Германија од почетокот на конфликтот во Украина, а поддршката за нивната грижа доведе до тоа 16 држави во земјата да бараат повеќе федерални средства за покривање на трошоците на бегалците.

Берлин во понеделникот ги информираше земјите дека ќе издвои најмногу 1,7 милијарди евра за поддршка за трошоците на бегалците во 2024 година, додека годинава за таа цел се издвоени 3,75 милијарди евра. паг/

Фото: МИА архива

Остани поврзан