• среда, 29 ноември 2023

Во Куманово отворање на меѓународните саеми  „Органска Трпеза“ 2023 и „АгроМак“ 2023

Во Куманово отворање на меѓународните саеми   „Органска Трпеза“ 2023 и  „АгроМак“ 2023

Куманово, 29 септември 2023 (МИА) - Во Спортско рекреативниот комплекс во Куманово денеска ќе бидат отворени шестиот меѓународен саем на органски и традиционални производи  „Органска Трпеза“ и вториот меѓународен саем за земјоделство, технологии, храна и преработки „АгроМак“.

На саемот активно учество ќе земат околу 10.000 луѓе од кои 250 до 300 излагачи од Северна Македонија, Србија, Бугарија, Хрватска, Словенија, Република Српска, Босна и Херцеговина, Словачка, Унгарија, Црна Гора, Косово, Турција и други.

Саемите имаат уникатна програма која вклучува повеќе содржински компоненти и тоа изложбен, дел на кој преку свои штандови учество ќе земат производители, откупувачи и преработувачи на храна, пијалоци и земјоделски производи, производители на, и трговци со амбалажа, алати, опрема, машини и
механизација, како и производители и трговци на семе и саден материјал, хортикултура и инпути во земјоделско производство.

Од Здружението за развој на земјоделство и заштита на животна средина преку
истражување, едукација и одржување на биодиверзитет „ЖИВОТ“ и Комората на
Органски Производители – КОП од Куманово, кои се поддржани од Министерство за
земјоделство, шумарство и водостопанство на Р.С.Македонија и Општина Куманово, за организацијата на саемите, најавија дека вториот е промотивен дел за претставување на општини, стопански комори, кластери, асоцијации, федерации, задруги, здруженија, владини и невладини организации и агенции, но и Здруженијата на заедниците на националностите во РСМ и здруженијата иорганизациите кои ги негуваат традицијата, занаетите и фолклорот ќе приредат
традиционални трпези на кои ќе презентираат традиционална храна, фолклор и
култура.

Трета компонента е едукација, четвртата средби и презентации на компании, додека петата компонента е ревијална изложба на украсни, пердувести животни и домашни
миленици.

За време на саемот предвиден е и стручен натпревар на ученици од средни земјоделски училишта од државава, како и од Србија и Црна Гора. 

Саемот ќе биде збогатен и со културно-уметничка, сценска програма, музички
сегменти и ревија и уметничко-детско катче за најмалите посетители, а ќе се
организираат и кулинарски настани.

Во склоп на саемите „Органска Трпеза“ и „АгроМак“, оваа година ќе се
организираат и манифестациите „Денови на Традицијата“, „Кумановска Празијада“ и
„Суџуклијада“. цр/

Фото:МИА архива

Остани поврзан