• среда, 04 октомври 2023

Бугарски архитект учествувал во тим на американска компанија која дизајнира аеродром за вселенски летала

Бугарски архитект учествувал во тим на американска компанија која дизајнира аеродром за вселенски летала

 Софија, 30 мај 2023 (МИА/БТА) - Изградбата на нов аеродром за вселенски летала ќе биде наскоро на Земјата. Ова го сподели архитектката Десислава Жекова, која учествуваше во тимот на неговиот развој. Таа одржа онлајн средба со студенти од Варна, учесници на Младинската академија „Простор и право“, која е дел од Регионалната образовна програма на Планетариумот на Вишата поморска школа, известува Апелациониот суд во Варна, кои се ко-организаторите на програмата.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Проектот е на американската компанија „Корган“, за која Десислава Жекова работи од Лондон. Покрај инсталации и писти, вклучува и простори за образование, здравство, дури и забава, што го претвора во микроград, прецизираше прес-службата. Во моментов се водат активни преговори за неодамнешна реализација на проектот, кој е веќе разработен до најситни детали, со учество на бугарскиот архитект.

За време на втората планетарна сесија на Младинската академија, студентите ги видоа местата на Земјата каде што може да се изгради космодром. Ќе го користат големите компании кои веќе развиваат вселенски туризам, Virgin Galactic, SpaceX и Blue Origin, бидејќи овозможува и вертикално лансирање и хоризонтално полетување до „работ“ на вселената, надвор од границата на земјината гравитација, објасни Жекова. Темата за вселенски туризам беше во фокус и на првиот состанок на Академијата, како што веќе пишуваше БТА. На второто предавање наречено „Животот надвор од Земјата - приближување“, вонреден професор д-р Владимир Божилов од катедрата за астрономија на Факултетот за физика на софискиот универзитет „Св. Климент Охридски“, кој ги презентираше методите за откривање планети надвор од Сончевиот Систем (егзопланети). Научникот е дел од бугарската група во рамките на проектот „Егзо-рестарт“, поддржан од Фондот „Научно истражување“ во рамките на програмата „Виор-2021“.

Тој им кажа на студентите дека пред два месеци бугарските специјалисти откриле две нови егзопланети оддалечени околу 930 светлосни години од Земјата и потсети дека астрономите бараат соодветни услови за живот во вселената и планетите близначки на Земјата. Младите исто така дознаа дека 80 отсто од водата дошла до нашата планета преку астероиди пред околу 4 милијарди години.

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан