• среда, 04 октомври 2023

Бугарија зазеде заслужено место во ЕУ и НАТО, што и припаѓа, изјави претседателот Бил Клинтон, кој е во посета на Софија

Бугарија зазеде заслужено место во ЕУ и НАТО, што и припаѓа, изјави претседателот Бил Клинтон, кој е во посета на Софија

Софија, 12 мај 2023 (МИА) – Бугарија зазеде заслужено место во Европска Унија и НАТО, што и го заслужува. Ова го рече 42-от претседател на САД (1993-2001), Бил Клинтон, на состанокот на Клинтоновата глобална иницијатива (ЦГИ). Тој е во посета на Бугарија на покана на бизнисменот Кирил Домусчиев.

Ова е веста на денот од Република Бугарија, избрана на Бугарската телеграфска агенција (БТА) за објавување од МИА, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка, кој предвидува секој ден националните информативни агенции на Северна Македонија и Бугарија да разменуваат директно избрана од другата агенција вест на денот на соодветната земја, а другата агенција да ја објави на својот интернет сајт без промени со изрично посочување и цитирање на партнерот како извор.

Клинтон рече дека се радува што повторно е во Бугарија и се потсети на неговата посета на Софија во 1999 година.

Тој нагласи дека Бугарија добро се справува во однос на тоа колку луѓе се запишуваат на факултет.

Им порачуваме на луѓето дека не мора да се биде милијардер за да правиш промени, рече Клинтон, зборувајќи за работата на неговата фондација. Според него, ЦГИ ги обединува луѓето бидејќи само заедно можеме да постигнеме подобри резултати. Споделените ангажмани се подобри од индивидуалните, посочи тој.

Според него, подобри резултати се постигнуваат преку соработка наместо со конфликтни ситуации. Ако сакате најдобар резултат, потребна ви е соработка, додаде тој. Според него, демократските системи работат подобро за да се изнајдат најдобри можни решенија за авторитарните режими.

Секогаш ќе има моменти кога политичката моќ ќе се гледа на начин што ги дели луѓето – понекогаш е вистина, посочи тој. Но, според Клинтон, важно е да знаеме што сакаме да постигнеме, како да привлечеме и да имаме повеќе мислења и идеи и да ги применуваме за да работиме заедно и да постигнеме најдобри резултати.

Според него, краткорочните планови нема да им овозможат на нашите деца светла иднина, затоа мора да се најде вистинската насока што не ги дели луѓето.

_________________________________________________________________________

Медиумската информативна агенција овие текстови ги објавува во оригинална форма, согласно Договорот за размена на информации и професионална соработка меѓу двете национални новински агенции МИА и БТА

Тагови

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан