• среда, 04 октомври 2023

Бирото за попис на САД уште еднаш го одложува објавувањето на податоците од пописот во 2020 година

Бирото за попис на САД уште еднаш го одложува објавувањето на податоците од пописот во 2020 година

Вашингтон, 1 јуни 2023 (МИА) - Бирото за попис на САД објави дека повторно ќе го одложи објавувањето на детали од пописот во 2020 година за следната година.

Тие бројки нема да бидат објавени до септември 2024 година, повеќе од четири години по пописот.

Објавувањето на податоците за големината на домаќинствата и семејствата исто така е одложено, но исто така ќе бидат само вкупни податоци, за цела САД, а не толку детални како порано, што беше корисно за градовите и помалите населби да можат да ја видат ситуацијата и планот за развој.

 Според демографот од Универзитетот во Њу Хемпшир, Кенет Џонсон, „многу од корисниците на тие податоци се државни и локални планери и службеници кои треба да ги знаат трендовите и моделите на микро ниво за планирање, грантови и програмски предлози“.

Објавувањето на податоците првпат беше одложено пред две години поради доцнење предизвикано од пандемијата на Ковид-19 и имплементација на нов метод за приватност што спречува идентификација на поединци. зш/

Остани поврзан