• среда, 29 ноември 2023

Белорусија повика на зголемување на бројот на постојани членки на Советот за безбедност на ОН

Белорусија повика на зголемување на бројот на постојани членки на Советот за безбедност на ОН

Њујорк, 24 септември 2023 (МИА) - Белорусија повика на прифаќање на предлогот за проширување на постојаните членки на Советот за безбедност на ОН со земјите од Азија, Африка и Латинска Америка.

„Проширувањето на категоријата на постојаните членки со вклучувањето на големите  земји во развој од Азија, Африка и Латинска Америка е императив на времето. Причина за задоволство е што Кина и Русија поддржуваат таква реформа на Советот за безбедност, како што постојано изјавуваа“, рече министерот за надворешни работи на Белорусија, Сергеј Алејник за време на генералната политичка дискусија на 78-та сесија на Генералното собрание на ОН.

Тој додаде дека останатите постојани членки на Советот за безбедност (Британија, САД и Франција) мора да ја „препознаат новата реалност“ и да ги прифатат промените кои таа ги одразува.

„Три од петте постојани членки се претставници на Западот. Тие не се заинтересирани за промена на статус кво во светот. Како резултат на тоа, Советот за безбедност не ја исполнува својата функција за одржување на меѓународниот мир и безбедност. Само еден попретставителен и подемократски орган може да ја исполни таа задача, додаде Алејник. рп/

Фото: МИА архива

Можно е и ова да ти се допаѓа

Остани поврзан