• петок, 29 септември 2023

Австралијка помилувана по 20 години затвор поради смртта на нејзините четири деца

Австралијка помилувана по 20 години затвор поради смртта на нејзините четири деца

Сиднеј, 5 јуни 2023 (МИА) - Нов Јужен Велс денеска помилува жена која поминала 20 години во затвор за смртта на нејзините четири деца, откако судската ревизија покажа дека постои разумно сомневање за првите пресуди.

Кетлин Меган Фолбиг беше осудена во 2003 година за убиство на нејзините три деца и убиство на четвртото од небрежност.

Фолбиг изјави дека е невина и рече дека децата починале од природна смрт.

Првата истрага во 2019 година покажа дека доказите ја поддржуваат нејзината вина.

Но, втората истрага предводена од поранешниот главен судија Томас Батурст повторно ја разгледа пресудата во 2022 година, бидејќи новите докази укажувале дека двете деца имале генетска мутација што можела да ја предизвика нивната смрт.

Генералниот обвинител на Нов Јужен Велс, Мајкл Дејли, денеска ја помилува Фолбиг, откако сите наоди од истрагата на Батурст покажале дека постои разумно сомневање за осудата. паг/

Фото: МИА архива

 

 Остани поврзан