Политички партии

Стоилковски: СДСМ вработува партиски полтрони во администрација

Не запира партизацијата и политизацијата на администрацијата, што е една од главните забелешки на ЕУ за определување датум за почеток на преговори со Република Македонија. Хибридниот режим на централно и на локално ниво продолжува со самоволие и со силување врз институциите.

Скопје, 30 јануари 2020

Не запира партизацијата и политизацијата на администрацијата, што е една од главните забелешки на ЕУ за определување датум за почеток на преговори со Република Македонија. Хибридниот режим на централно и на локално ниво продолжува со самоволие и со силување врз институциите.

Пред десетина дена, предупредивме дека општина Ѓорче Петров и градоначалникот Александар Наумовски распишуваат огласи за однапред познати избраници во штабот на СДСМ. Притоа ги посочивме и точните имиња и позициите на оние кои ќе минат низ тестирањата на Агенцијата за администрација, и ќе бидат постојано вработени во Општинската администрација.

Ова се решенијата потпишани од Наумовски токму за оние за кои што предупредивме. Ова е голема дамка и врз државата и врз општината и врз Агенцијата за администрација, ова е доказ за основано сомнение дека на другите учесници во тестирањето во агенцијата не им бил обезбеден фер и еднаков пристап, за да може еднакво да конкурираат и да бидат вработени во администрацијата согласно квалитетот, а не спорeд партиските заслуги во СДСМ.

Не сме видовити, напротив самоволието и увереноста во неказнивост на СДСМ се премногу впечатливи. Во последните моменти од власт, СДСМ ги изигрува законите и ги згрижува партиските полтрони во администрација. Ова е класична партизација, класична политизација на администрацијата и е сосема спротивно од европските вредности. Апелираме институциите да го испитаат овој случај на класична партизација и до тогаш да се стопираат овие вработувања.

Ова е пример зошто е Македонија тоне на индексот за перцепција за корупција, зошто Македонија е водена од хибриден режим. СДСМ е виновно за сите порази, криминали и измами, затоа на 12 април следува одговорност. СДСМ и Зоран Заев никогаш повеќе.

Изјава за медиуми на Наум Стоилковски, портпарол на ВМРО-ДПМНЕ

___________________________________________________________________________

МИА овие текстови ги објавува во интегрална и оригинална форма и не е одговорна за нивната содржина, ниту за евентуалните правописни недоследности или печатни грешки.

Back to top button
Close
Close