Biznis.SlajderБизнисБизнис.ПорталЕкономија

Статистика: Најкористен превоз градско-приградскиот

Во последното тримесечје од 2019 година градско-приградски превоз користеле 19.191.000 лица, со железница се возеле 148.000, додека со авион патувале 623.546 лица.

Скопје, 25 февруари 2020 (МИА) – Во последното тримесечје од 2019 година градско-приградски превоз користеле 19.191.000 лица, со железница се возеле 148.000, додека со авион патувале 623.546 лица.

Според Државниот завод за статистика, во патниот патнички превоз бројот на превезените лица е 1.605.000.

Во однос на четвртото тримесечје од 2018 година, количеството превезена стока во товарниот патен превоз е зголемено за 19,3 отсто, во железничкиот за 50 проценти, додека во воздухопловниот превоз е намаленo за 10,1 отсто. мч/са/

Back to top button
Close
Close