0_Web_Насловна-слајдер0_Македонија.ПорталБизнисБизнис.ПорталЕкономија

Стапката на невработеност намалена на 16,6 отсто

-Стапката на невработеност во четвртиот квартал лани изнесува 16,6, и е намалена во однос на претходниот трет квартал лани, кога изнесуваше 17,1.Стапката на активност во последното тримесечие од минатата година е 57,5, а стапката на вработеност 47,9, објави денеска Државниот завод за статистика. 

Скопје, 6 март 2020 (МИА) – Стапката на невработеност во четвртиот квартал лани изнесува 16,6 отсто и е намалена во однос на  третиот квартал, кога изнесуваше 17,1 отсто. Стапката на активност во последното тримесечие од минатата година е 57,5, а стапката на вработеност 47,9, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во четвртиот квартал годинава активното население во државава изнесува 968 604 лица, од кои вработени се 807 362, а 161 242 лица се невработени.

Од невработените лица, 33.508 се со високо образование, 71.914 со средно четиригодишно образование, 12 931 со средно тригодишно, а со основно образование се 34.869 лица.

Податоците покажуваат дека најголем вработувач е преработувачката индустрија каде се вработени 161007 лица.лв/скс/

 

Back to top button
Close
Close