0_Web_Актуелно0_Македонија.ПорталОпштествоСкопје

Сите екскурзии на средношколците од Скопје за Италија ќе се одложат на неопределено време

Градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов на денешната прес-конференција соопшти дека до директорите на средните училишта издал наредба своите планирани патувања и екскурзии во Република Италија да ги откажат или одложат на неопределено време.

Скопје, 27 февруари 2020 (МИА) – Градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов на денешната прес-конференција соопшти дека до директорите на средните училишта издал наредба своите планирани патувања и екскурзии во Република Италија да ги откажат или одложат на неопределено време.

Шилегов истакна дека Град Скопје во рамките на своите надлежности е целосно подготвен да ги преземе сите неопходни мерки за да се спречи ширење на вирусот Ковид-19 и посочи дека во таа насока, уште пред една недела се преземени превентивни мерки за заштита на здравјето на средношколците и спречување на ширењето на корона вирусот во средните училишта.

– Во 23 средни училишта на Град Скопје учат околу 21.600 ученици и заштитата на нивното здравје претставува сериозна обврска и одговорност за нас како надлежна институција и за директорите кои раководат со училиштата. Согласно со задолженијата добиени од Владата на Република Северна Македонија сите училишта своите планирани патувања и екскурзии во Република Италија ќе ги откажат или одложат на неопределено време. До крајот на оваа недела ќе биде одржан и едукативен час за превенција од вирусот согласно со препораките на Светската здравствена организација и Владата на Република Северна Македонија, истакна Шилегов.

Тој нагласи дека денеска до директорите на средните училишта издал наредба раководните органи во училиштата внимателно да ги следат и целосно да се придржуваат на препораките за превенција и справување со корона вирусот кои ги даваат надлежните институции.

– Понатаму, училишните раководства веднаш да ги откажат и одложат патувањата и училишните екскурзии во другите земји каде што е регистрирано поголемо присуство на корона вирусот. За сите преостанати патувања и екскурзии да прават дополнителни безбедносни проценки. Училишните раководства веднаш да почнат со организација и реализација на едукативни часови, работилници и дистрибуција на материјали за соодветно информирање, превенција и справување со корона вирусот. Во оваа насока укажуваме дека Градот Скопје ќе ја обезбеди потребната логистичка поддршка и координација со релевантните здравствени институции. Училишните раководства се задолжуваат да ги стават на користење средствата што ги обезбеди Градот, да одржуваат највисоко ниво на хигиена, применувајќи ги сите санитарни-хигиенски средства и активности кои им се на располагање. Во врска со оваа обврска, сакам уште еднаш да укажам дека Градот Скопје има обезбедено доволни количини на антибактериски сапуни за училиштата. Во изминатиот период во јавноста се шират разни гласини во врска со овој вирус.

Шилегов апелира да не се крева паника и на трезвено однесување и на институциите и на граѓаните и почитувања на упатствата кои ги издава Министерството за здравство.

– Ако добиеме некакви дополнителни насоки во кој што организираниот превоз во јавниот транспорт во Скопје ќе треба да презеде соодветни мерки, Градот Скопје и Јавното сообраќајно претпријатие веднаш ќе одговорат на таа обврска, рече Шилегов.

Претпладнево, и Министерството за образование и наука излезе со препораки со кои на образовните институции им е наложено да ги одложат планираните екскурзии во Италија, а во најкус можен рок по телефонски или електронски пат да обезбедат информации од сите свои вработени, ученици и студенти дали во последните две недели патувале или живеат со некој кој патувал во Ломбардија, Венето, Емилија Ромања и Пиемонт во Италија, како и во Кина, Хонг Конг, Иран, Јапонија, Маку, Филипини, Република Кореа, Сингапур и Тајван.фф/са/

Прес-конференција на градоначалникот Петре Шилегов

Posted by MИА.mk on Четврток, 27 февруари 2020

Back to top button
Close
Close