СветСвет.Портал

Сирискиот град Скалбија гради своја, симболична Аја Софија

Командантот на сириската народна милиција во градот Скалбија, Набил Абдула, планира намера да изгради капела која симболично ќе го носи името Аја Софија.

Дамаск, 2 август 2020 (МИА) – Командантот на сириската народна милиција во градот Скалбија, Набил Абдула, планира намера да изгради капела која симболично ќе го носи името Аја Софија.

– Тоа ќе биде симболична, помала црква, висока четири метри и широка четири метри. Оваа мала капела треба да го покаже вистинското лице на Сирија во која живеат различни цивилизации и култури, посебно на овој град кој прифати повеќе од 4.000 бегалци кои бегаа од насилство, рече Абдула.

Според него, црквата со истанбулската Аја Софија ќе ја поврзува само името. јт/

Таг
Back to top button
Close
Close