СветСвет.ПорталСвет.Слајдер

Си-Ен-Ен: Осаменоста – темната страна на работата од дома во време на пандемијата

Поради епидемијата, повеќето луѓе мораа да се свртат кон работа од дома, што сега, по повеќе од еден месец, не претставува никаква новина. И покрај фактот дека многумина веќе се навикнати на таков режим на работа, тој би можел да ја покаже својата темна страна - осаменоста.

Атланта, 1 мај 2020 (МИА) – Поради епидемијата, повеќето луѓе мораа да се свртат кон работа од дома, што сега, по повеќе од еден месец, не претставува никаква новина. И покрај фактот дека многумина веќе се навикнати на таков режим на работа, тој би можел да ја покаже својата темна страна – осаменоста.

Експертите предупредуваат на осаменоста како една можна последица од работењето од дома што може да биде проблем, не само за вработените, туку и за нивните работодавци, јави Си-Ен-Ен.

Истражувањата покажуваат дека осаменоста на работното место има негативен ефект врз ефикасноста на работата. Луѓето кои се чувствуваат осамено на работното место ги губат своите социјални вештини, така што колегите кои им сметаат недостапни полека престануваат да работат со нив.

Таквите лица може да бидат премногу чувствителни и песимистички, што ги тера да се повлечат и да изгледаат помалку отворени за соработка. Во тие околности, тие се чувствуваат помалку поврзани со работното опкружување и нивната ефикасност се намалува.

Сега,   овие проблеми може да станат поизразени. Дури и кога се членови на нивното семејство, луѓето можат да се чувствуваат осамено, на професионален начин. Експертите посочуваат дека е важно да се биде проактивен во овие денови кога социјалниот контакт бара малку повеќе планирање. Исто така, важно е да бидете во контакт со колегите кои можат да го заменат излегувањето на заеднички паузи и кафе. Експертите посочуваат дека телефонските повици и виртуелните состаноци се подобар начин за комуникација од е-пошта, пораки и социјални медиуми.

Тие исто така посочуваат дека осаменоста може да го наруши нашеиот поглед за светот.

Менаџерите треба да посветат особено внимание на овој проблем и да ја поттикнат комуникацијата меѓу вработените и да го зајакнат тимскиот дух.  зш/

Back to top button
Close
Close